Mitä pentu maksaa ja miksi?

Griffon pennun hinnat ovat arviolta 1700-2200e. Jokainen kasvattaja määrittelee itse hinnan pennulleen ja perusteet sille. Myös vanhemmilla on suuri merkitys pentujen hinnalle. Jos kasvattaja pitää arvossa saavutettuja näyttelymeriittejä, nostaa se olennaisesti myös menestyneiden vanhempien jälkeläisten hintaa. Näyttelyt kustantavat paljon matkoineen, yöpymisineen sekä ilmoittautumismaksuineen.

Myös terveystarkastukset maksavat ja myös ne ovat perusteena pennun hinnalle. Griffon-yhdistys määrittelee pakolliset tutkimukset jalostuskäytössä oleville koirille. Lisäksi useat kasvattajat tekevät näiden lisäksi paljon muita terveystarkastuksia koirilleen.

Ennen astutusta emo tutkitaan terveeksi, oikean astutusajankohdan varmistamiseksi voidaan käyttää verikokeesta tutkittavaa progesteronimääritystä. Astutuksesta tehdään sopimus uroksen omistajan kanssa ja samalla sovitaan astutusmaksusta sekä pentuemaksusta. Tiineysaikana emo saa yleensä 2 kertaa herpesrokotteen, sekä madotukset ohjeiden mukaisesti.  Tiineysaikana emo käytetään tiineysultrassa ja vielä röntgenissä tiineyden loppuvaiheessa. Näillä varmistetaan tulevaa pentuekokoa ja voidaan ennakoida synnytyksen sujuvuutta. Jos ongelmia tulee, on kasvattajan varauduttava eläinlääkärin apuun vuorokauden ajasta riippumatta. Myös mahdolliseen sektioon on varauduttava.

Näiden lisäksi kasvattaja hoitaa pennuille hyvät olosuhteet, turvallisen pentulaatikon, pesukoneellinen pyykkiä tulee vähintään kerran päivässä, lisäksi tilat on puhdistettava päivittäin kauttaaltaan. Kasvattaja on useimmiten myös ansiotyöstään palkattomalla vapaalla pentuajan (tai ainakin osan siitä) ja kärsii tuolloin ansionmenetystä.

Myös emon ruokinta muutetaan jo tiineysaikana laadukkaaseen penturuokaan ja tätä samaa ruokaa syövät myös pennut, kun kiinteään ruokaan siirtyminen on ajankohtaista. Pennuille tarjotaan myös monipuolisesti erilaisia makuelämyksiä raa´asta lihasta raejuustoon. Luonnollisesti ruokintakulut ovat myös suuremmat jo tiineysaikana ja pennun siirryttyä kiinteään ruokaan.

Leluja on oltava riittävästi ja jokaisella pennulla on oltava myös panta ja hihna ulkoiluharjoituksia varten. Pennut sirutetaan, suoritetaan pentutarkastus eläinlääkärissä ja ne rekisteröidään Suomen Kennelliittoon. Jokainen pentu saa myös uuteen kotiin lähtiessään mukaansa tuttua ruokaa ja kattavan pentupakkauksen hoito-ohjeineen alkutaivalta varten.

Tässä sitä vain hieman kasvattajan arjesta. Jokainen toki toimii omalla tavallaan, mutta moni kasvattaja varmasti törmää siihen, että ensimmäinen kysymys pentua haaveilevalla on pennun hinta. Kun näitä lähtee sitten tarkemmin laskemaan ja miettimään, on taloudellisesti jokainen pentue tappio. Taloudellinen hyöty ei siis todellakaan ole yhdenkään rekisteröityjä pentuja kasvattavan tavoite. Asiaa voidaan miettiä täysin eri näkökulmasta sitten, kun puhutaan rekisteröimättömistä pennuista. Ethän tue osaltasi pentutehtaita!

Jokaista suunnitelmaa varten kasvattaja käy laajaa pohdintaa mitä yhdistelmästä haluaa, useimmiten pentueesta jääkin itselle tai sijoitukseen jalostustyön jatkajia. Jokaisessa pentueessa on mukana paljon ajatuksia, tunteita, rakkautta ja myös sitä taloudellista panostusta. Jokainen kasvattaja toivoo hyvin sujuvaa tiineyttä, helppoa synnytystä, terveitä, onnellisia pentuja, silti yllätyksiltä ei voi elämässä välttyä parhaimmallakaan suunnitelmalla. Pennun ostohinta tulee olemaan murto-osa siitä, mitä täysin terveeseenkin lemmikkiin mahdollisen 10-15 vuoden ikään mennessä tulee menemään. Mahdolliset sairastumiset vielä lisäävät kuluja entisestään. Jokaiselle koiralle on ehdottoman suositeltavaa hankkia vakuutus jo pentuna, mahdollisia yllättäviä tilanteita varten. Vakuutus maksaa yhtiöstä ja vakuutuksesta riippuen 300-1000e välillä vuosittain. Terveystutkimusten tarkoitus on jalostaa terveitä yksilöitä ja oletus on, että kaikki sujuu hyvin. Rekisteröimättömän pennun vanhemmista ei välttämättä ole mitään tietoa, terveystaustoista puhumattakaan. Hyvä kasvattaja on panostanut ja tehnyt parhaansa saadakseen aikaan terveitä, hyväluonteisia ja reippaita pentuja.

© 2019 Worlds Collide. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!